Initiativa "Drepneaua Neagra" Romania

rostul pasarilor este libertatea cerului intreg... aripi libere!

design
dr. med. vet Christiane Haupt si Alexandru Stahl, in timpul unei operatii de transplant de pene
Echipa I.D.N.R. este formata din Alexandru Stahl si Mihaela Stahl , specialisti reabilitatori formati la clinica partenera Mauerseglerklinik (mauersegler = drepnea in germ) Frankfurt, de catre dr. med. vet. Christiane Haupt , si medic veterinar Ciprian Petrescu. Centrul de reabilitare drepnele este al doilea centru din lume care face si transplant de pene pe pasari de aceasta talie , respectiv drepnele.

Din 2011 funcţionează Rescue Center '' Drepneaua Neagră'', situat în Bucureşti zona centrală, într-o casă particulară, spaţiu generos donat de către unul dintre membrii fondatori I.D.N.R .

Acest Rescue Center este susţinut din fonduri proprii - eforturile financiare ale membrilor fondatori I.D.N.R.

De altfel este una dintre priorităţile noastre acest Rescue Center, unicul din ţară dedicat numai drepnelei negre, mai ales că pentru această specie este ideală şi vitală îngrijirea şi recuperarea ei separat de absolut orice altă specie de pasăre sălbatică, animal sălbatic. Rescue Center ''Drepneaua Neagră'' reprezintă de asemenea şi un proiect de pionierat pentru ceea ce înseamnă reabilitarea insectivorelor în România , nu numai a drepnelei negre ( Apus apus), ci şi a hirundinidaelor, precum rândunica ( Hirundo rustica) şi lăstunul de casă ( Delichon urbica).

La fel de important pentru recuperarea drepnelelor negre este prezenţa unei colonii de drepnele negre în jur, lucru necesar pentru echilibrul micilor pacienţi, iar în zona acestui Rescue Center sunt colonii numeroase.

Drepneaua neagră este un oaspete şi un pacient extrem de sensibil, delicat, şi pentru recuperarea în condiţii optime trebuie protejată de modalitatea folosită în unele centre de recuperare de viaţă sălbatică, a căror uzanţă este uneori acceptarea de vizitatori!

La drepnelele negre, adulţi, pui, nu are acces decât personalul care se ocupă direct de ele. Drepnelele negre nu vin în contact cu solul decât accidental, aşadar regulile de igienă sunt extrem de stricte, nu au imunitatea formată pentru un altfel de mediu!

Acest Rescue Center va păstra acest regim şi nu va funcţiona niciodată în regim de Zoo sau de spital uman (ore de vizite).

În sezonul 2011 au ajuns cazuri din toată ţara- Constanţa, Predeal, Buşteni. Dacă din toată Europa ajung cazuri la clinica din Frankfurt, Germania, se poate ajunge în timp util de oriunde din ţară cu pasărea în nevoie şi în capitală.

În sezonul 2011 am ajutat indirect la creşterea a 8 pui de lăstun de casă, crescuţi de către o familie de oameni extraordinari care au luptat să salveze mai multe cuiburi de lăstun de casă distruse. Deşi drepneaua neagră este insectivoră ca lăstunul de casă, rândunica, este cu totul altă specie, şi nu poate fi îngrijită alături de acestea două.

Acest lucru a fost posibil numai şi numai prin sacrificiul timpului familiei respective, a dedicaţiei extraordinare şi a urmării cu stricteţe a sfaturilor primite.

*la butonul ''Rescue Center '' Drepneaua Neagră'' aveţi imagini cu exemplare avute în grijă la noi. Exemplarele care au necesitat doar o scurtă examinare- fiind rătăcite, ajunse accidental la ''sol'', fără urmări, fiind eliberate rapid, nu sunt prezentate pe site precum cazuri.

Eliberare adult Eliberare juvenil

Înfiinţarea primei colonii artificiale pentru drepnele negre din ţară

Pe lângă colonia naturală a cărei vechime este ştiută cu siguranţă din anii '70, pe care am început primele monitorizări , observaţii, am înfiinţat prima colonie artificială internă (2011) şi externă pentru a oferi locuri de cuibărit oaspeţilor drepnele negre. În ultimii ani a scăzut drastic numărul de drepnele negre din zonă, construindu-se continuu şi renovându-se, din numărul de drepnele negre ce era nu demult în zonă, a rămas nici sfert. Astfel şi prin mărirea acestei colonii, treptat-treptat, vom suplini cu locuri de cuibărit de care aceste insectivore au atâta nevoie.

Intrările în locurile de cuibărit alese de către drepnelele negre au fost asigurate de-a lungul timpului, astfel pe o latură a clădirii s-a lărgit posibilitatea de cuibărit prin montarea unor scânduri prevăzute cu intrări prin care se pot strecura drepnelele negre pentru a avea acces în spaţiul dintre astereală şi jgheaburi. Au rezultat astfel 7 noi locuri de cuibărit.

De asemenea s-a început montarea de cuiburi externe lângă locurile de cuibărit naturale, pentru a avea siguranţa faptului că vor fi acceptate şi ocupate de către drepnelele negre.

Acest proiect-pilot are astfel 18 locuri de cuibărit pentru drepnelele negre, 8 în colonia internă, 7 intrări în spaţiul de sub streşini, 3 cuiburi artificiale externe . Colonia artificială externă va fi extinsă sezon de sezon prin montarea a câte două sau mai multe cuiburi/sezon pe toată suprafaţa disponibilă.

Colonia artificială , descrisă plus imagini aici http://www.drepneauaneagra.ro/index.php/conservare.

Parteneri si colaboratori

© I.D.N. România 2016. Toate drepturile rezervate.

Conferinţa internaţională '' Commonswift Seminars Berlin April 2012''

În anul 2012, între 10 şi 12 aprilie a avut loc a doua Conferinţă Internaţională '' Drepneaua neagră'', la Berlin, proiect iniţiat şi organizat de către Ulrich Tigges, care este şi unul dintre membrii fondatori ai I.D.N România.

Au fost 78 de participanţi, entuziaşti, reabilitatori, reprezentanţi ai unor O.N.G-uri, din 20 de ţări: Belgia, China, Republica Cehă, România ( reprezentată de I.D.N România), Anglia, Germania, Indonezia, Israel, Italia, Olanda, Spania, Irlanda de Nord, Polonia, Rusia ( Siberia), Scoţia, Slovacia, Turcia, Suedia, Elveţia.

Departamentul I.D.N România a participat cu două subiecte la această conferinţă, prezentarea situaţiei drepnelei negre în România şi al doilea subiect despre istoria naşterii departamentului şi activitatea acestuia.

Ne-am înmulţit cu încă un membru, din Spania, Miguel C. Galvez, care este şi membru al DGFM Germany ( asociaţie care deţine singura clinică pentru drepneaua neagră din lume, Mauerseglerklinik Frankfurt), şi al asociaţiei '' Friends of the Swifts'' ( Israel) .

------> Simbolul conferinţei, indicator!

In sezonul 2012 din Buşteni, Bicaz, Iaşi, Vâlcea, nu numai din Bucureşti.

Parteneri si colaboratori

© I.D.N. România 2016. Toate drepturile rezervate.

Pe lângă activitatea de Rescue, respectiv de reabilitare a drepnelelor negre din R.C Drepneaua Neagră , I.D.N.R. a colaborat cu două reviste școlare pentru articole despre drepneaua neagră (Apus apus).

In sezonul 2013 , din Câmpulung, Piteşti, Galaţi, Braşov, Reşiţa, nu numai din Bucureşti.

pagină în completare

Parteneri si colaboratori

© I.D.N. România 2016. Toate drepturile rezervate.

Parteneri si colaboratori

© I.D.N. România 2016. Toate drepturile rezervate.

Parteneri si colaboratori

© I.D.N. România 2016. Toate drepturile rezervate.

Parteneri si colaboratori

© I.D.N. România 2016. Toate drepturile rezervate.

''Iubirea şi compasiunea faţă de un animal sălbatic trebuie întotdeauna completate de cunoştinţele necesare'' - Miguel Carrero Galvez ''Asociacion Apus ''.

Director coordonator Stahl Alexandru

Telefon urgente , 24/7 : 0730 366 428

E-mail: drepneauaneagra@gmail.com

Sfaturi de transport: o cutie curata de carton ( pantofi sau hartie xerox) , gaurita numai in laterale , max 7 gauri pe laterale din interior spre exterior, hartie prosop nemirositoare pe jos, pasarea inauntru si puneti capacul.

Adresa Rescue Center '' Drepneaua Neagra'' vi se va comunica telefonic, precum si alte detalii.

Nu putem primi alte specii de păsări în Rescue tot din cauza măsurilor de igienă stricte esenţiale în reabilitarea drepnelelor negre.

Atenţie:

Deşi se pot găsi greieri Acheta mai lesne decât în anii trecuţi pe piaţa românească, trebuie să ţinem cont de calitatea lor şi de condiţiile în care sunt ţinuţi, riscăm să îmbolnăvim drepneaua grav ( infestări fungice care au evoluţie rapidă şi fatală, tulburări digestive severe , etc , adică moartea păsării într-un final dureros) . Toate insectele date trebuie congelate pentru a preveni infestările fungice, niciodată nu dăm drepnelei insecte proaspete, chiar dacă va supravieţui, va fi o pasăre bolnavă, neaptă de viaţa ei pe aripi! Condiţiile de igienă strictă , de la cazare, la hrănire, etc, descrise pe site în detaliu sunt absolut esenţiale.

Pentru romanii din Spania - centre la care sa apelati cand gasiti o drepnea neagra:

Zona Madrid: http://www.florayfauna.net/p/cras.html

Barcelona si restul Cataloniei:

Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa

DMA (Departament de Medi Ambient, Generalitat de Catalunya)

Ctra. de Santa Perpetua a Sabadell, km. 4.5

08130 Santa Perpetua de la Mogoda. Barcelona

Tel. 935617017/935600052

Alte variante:

cautati pe google "centro rehabilitación fauna" + provincia in care locuiti

contactati colegii nostri de la http://www.asapus.org/10.html

Pentru romanii din Italia - linkuri unde puteti gasi contactele centrelor la care sa apelati cand gasiti o drepnea neagra:

http://www.recuperoselvatici.it/principale.htm

PROVINCIA DI TRIESTE : http://liberidivolare2012.com/numeri-utili/

Parteneri si colaboratori

© I.D.N. România 2016. Toate drepturile rezervate.