Initiativa "Drepneaua Neagra" Romania

rostul pasarilor este libertatea cerului intreg... aripi libere!

design

Rescue Center '' Drepneaua Neagră'' funcţionează într-o casă particulară, în centrul Bucureştiului, spaţiu pus la dispoziţie de către unul dintre membrii fondatori ai I.D.N.R . Acest spațiu este special amenajat pentru funcționarea unul astfel de centru .

Acest Rescue, precum toate proiectele Iniţiativei ''Drepneaua Neagră România'' sunt susţinute din fonduri proprii, adică din eforturile financiare ale membrilor fondatori. Una dintre priorităţile noastre este acest Rescue Center, unicul din ţară dedicat numai drepnelei negre, mai ales că pentru această specie este ideală şi vitală îngrijirea şi recuperarea ei separat de absolut orice altă specie de pasăre sălbatică, animal sălbatic.

Rescue Center ''Drepneaua Neagră'' este un proiect unic în România, şi un proiect de pionierat pentru ceea ce înseamnă reabilitarea insectivorelor , nu numai a drepnelei negre ( Apus apus), ci şi a Hirundinidaelor, rândunica ( Hirundo rustica) şi lăstunul de casă ( Delichon urbica).

Drepneaua neagră este un oaspete şi un pacient extrem de sensibil, delicat, şi pentru recuperarea în condiţii optime trebuie protejată de modalitatea folosită în unele centre de recuperare de viaţă sălbatică, a căror uzanţă este uneori acceptarea de vizitatori!

La drepnelele negre, adulţi, pui, nu are acces decât personalul care se ocupă direct de ele. Drepnelele negre nu vin în contact cu solul decât accidental, aşadar regulile de igienă sunt extrem de stricte, nu au imunitatea formată pentru un altfel de mediu!

Acest Rescue Center va păstra acest regim şi nu va funcţiona niciodată în regim de Zoo sau de spital uman (ore de vizite).

La fel de important pentru recuperarea drepnelelor negre este prezenţa unei colonii de drepnele negre în jur, lucru necesar pentru echilibrul micilor pacienţi, iar în zona acestui Rescue Center sunt colonii numeroase.

Drepnelele negre admise de-a lungul timpului în R.C "Drepneaua Neagră" pentru reintroducerea lor în libertate, în sălbăticie, au fost exemplare adulte ajunse la sol în urma accidentării, exemplare pui în diferite stadii de creştere înstrăinaţi de cuib, juvenili drepnea neagră găsiţi la sol în urma accidentelor diverse, precum şi exemplare de drepnele negre adult, pui, juvenili distruse de îngrijirle incorecte anterioare.

În sezonul 2011 au ajuns cazuri şi din Constanţa, Predeal, Buşteni, în sezonul 2012 din Buşteni, Bicaz, Iaşi, Vâlcea, nu numai din Bucureşti, în sezonul 2013 , din Câmpulung, Piteşti, Galaţi, Braşov, Reşiţa, nu numai din Bucureşti. În sezonul 2014 trei sferturi din drepnelele negre găsite au fost din Bucureşti, restul din toată ţara ( Iaşi, Braşov, Rm. Vâlcea, Brăila, Galaţi, Timişoara, Piteşti, Buşteni, Buzău, Sinaia, Voineasa).

Dacă din toată Europa ajung cazuri la clinica din Frankfurt, Germania, se poate ajunge în timp util de oriunde din ţară cu pasărea în nevoie şi în capitală.

Activitatea în Rescue înseamnă foc-continuu, căci reabilitarea nu se rezumă la hrănire, care presupune un program fix , de dimineaţă foarte devreme până când este necesar , măsuri de prim-ajutor, tratamente medicale, ore de terapie fizică zilnice, menţinerea curăţeniei penajului drepnelelor negre aflate în Centru. Nu există zi liberă, sau perioade per zi de oprire, măsurile de prim-ajutor ( în cazul acestor păsări sălbatice extreme de sensibile şi deshidratarea înseamnă stare critică) , tratamentele, hrănirea intensivă în cazul exemplarelor în nevoie înseamnă activitate şi pe timp de noapte.

Programul minim zilnic este de 18 ore. Fără sâmbete sau duminici libere, drepnelele nu au week-enduri sau concedii.

Totul este pentru drepnelele negre, a lucra în astfel de Centru presupune nu numai îngrijirea directă a drepnelelor negre, activitate care se desfăşoară în ritmul lor de viaţă- fără pauze, fără repaos- ci şi menţinerea curăţeniei –dezinfectare în spaţiile folosite pentru drepnele ( fie că este vorba despre camera de găzduire propriu-zisă, camera destinată exerciţiilor, etc), sterilizarea obiectelor folosite la hrănit, dezinfectarea textilelor folosite zilnic, menţinerea curăţeniei zilnice a cutiilor în care drepnelele negre sunt găzduite, menţinerea pe cât posibil, în limita timpului disponibil a relaţiilor cu publicul , telefonic sau prin intermediul internetului, aprovizionarea cu greieri, procurarea consumabilelor ( hârtie- prosop fără miros, păturici absorbante pentru tapetarea cutiilor sub hărtiile- prosop, mănuşi de unică folosinţă, seringi, cutii de carton, detergenţi bio non-alergenici, săpunuri vegetale, etc).

În fiecare final de sezon drepnelele negre ajunse în Rescue cu probleme de penaj mecanice şi puţinele exemplare care pot scăpa de efectele dezastruoase ale îngrijirilor anterioare greşite sunt duse la clinica Mauersegler din Frankfurt , unde beneficiază de a doua şansă, operaţia de transplant de penaj, imping.

Puii de drepnea neagră sunt extrem de sensibili ( ca şi adulţii, juvenilii) şi este mult mai bine pentru ei , când sunt găsiţi rătăciţi din diverse motive de cuib, să crească alături de alţi pui din aceeaşi specie. Se vor hrăni mai bine, se vor curăţa unul pe celălalt, vor avea un mediu apropiat de cel natural!

Pui drepnea neagră de diferite vârste, îngrijiţi până la momentul optim pentru eliberare ( exemplarele din imaginile de mai jos au fost admise în Rescue de la o vârstă foarte mică, până în 17 zile):

Camera pentru exerciţii este amenajată special - tapetată cu perdele şi material moale pe jos, Este nevoie de terapie fizică şi pentru juvenilii găsiţi din diverse motive la sol , pentru juvenilii crescuţi în Rescue, care mai stau un timp peste cel al eliberării normale din multiple cauze, pentru juvenilii care vor fi transferaţi la clinica din Frankfurt pentru operaţia de transplant de penaj, pentru adulţi, fie că este vorba despre exemplarele aflate la recuperare, fie că este vorba despre exemplarele care ajung la Frankfurt pentru operaţia de imping penaj.

Juvenili la exercitii:

Parteneri si colaboratori

© I.D.N. România 2016. Toate drepturile rezervate.