Centru de reabilitare drepnele - prezentare generală

*foto copyright Ana-Raluca Opriș

Ce înseamnă activitatea într-un centru specializat în Apodiae (drepnele).

În primul rând pentru Apodide, drepnele (fie că este vorba despre Apus apus – drepneaua neagră, fie că este vorba despre Apus pallidus – drepneaua palidă, sau Tachymarptis melba – drepneaua mare/alpină) o condiție esențială și vitală este reabilitarea lor total separată de orice altă specie de pasăre sălbatică. Nici nu se pune problema prezenței de animale domestice, sau a păsărilor de ‘’colivie’’! Apodidele nu pot fi reabilitate nici măcar alături de Hirundinide (rândunele, lăstuni), chiar dacă și acestea sunt migratoare și au aceeași dietă (insecte aeriene prinse din zbor), dar au cu totul alt sistem imunitar, alt specific de viață.

Apodidele, drepnelele, au sistem imunitar adaptat pentru stilul lor de viață aerian – mereu pe aripi. Sunt ‘’sportivii de performanță’’ ai cerului. Sistemul lor imunitar este adaptat specificului lor de viață. Odată ce sunt la ‘’sol’’ – la sol propriu-zis, într-un balcon, refugiate accidental într-o incăpere, oriunde dar nu pe aripi sau la cuib – sistemul lor imunitar este în pericol, și numărătoarea inversă pentru contractarea de boli fungice și bacteriene începe.

Astfel modalitatea de cazare și toată infrastructura unui astfel de centru are cu totul alte nevoi decât pentru alte specii de păsări sălbatice. Am putea face analogie cu un spital secție terapie intensivă, căci igiena strictă, condițiile de cazare aparte și tot ce este legat de reabilitarea acestei păsări sălbatice care trebuie ferită de orice intruziune umană străină sunt reguli de aur în reabilitarea Apodidelor. Au nevoie de condiții stricte de reabilitare, de constanță, de igienă perfectă, orice intruziune în constanța zilnică înseamnă stres, de aici scăderea imunității și punerea în pericol a vieții lor.

Altă condiție importantă este prezența drepnelelor afară, fiecare cutie de cazare fiind prevăzută cu o ‘’fereastră’’, imitație a condițiilor naturale de cuibărit, de unde drepnelele aflate la reabilitare urmăresc activitatea suratelor lor pe cer și comunică activ cu cele de afară, factor vital pentru echilibrul mintal al acestei păsări sălbatice de grup cu viață privată atât de complexă. De asemenea prezența altor surate pe parcursul reabilitării este alt factor important și vital pentru această specie, adulții legând prietenii incredibile cu partenerul provizoriu, puilor oferindu-li-se prezența altor frați adoptivi, surogat pentru viața la cuib, unde nu sunt singuri, ci au încă frați. Astfel în plin sezon când sunt prezente în Centrul de reabilitare a drepnelelor toate categoriile de vârstă atmosfera este una de ‘’colonie’’,  foarte plină de viață și de comunicare între drepnelele aflate la reabilitare.

Tot ceea ce înseamnă reabilitare pentru drepnele, de la toate măsurile de igienă, la cazare, tehnica de hrănire, dieta adecvată, training, fizioterapie, tratamente medicale, transplant de pene, absolut toate protocoalele sunt cele folosite și învățate în clinica parteneră Mauerseglerklinik Frankfurt a DGfM Germania.

Centrul de reabilitare a drepnelelor București este ‘’puiul’’ Mauserseglerklinik, cei doi reabilitatori care activează în Centru au fost specializați la această clinica internațională, sub îndrumarea singurului medic veterinar cu doctorat în Apodiae din lume și tot acolo își continuă activitatea de reabilitare după încheierea sezonului din țară (sezon în țară însemnând aprilie – octombrie). Programul de activitate în centrul din tară este 24/7, toate schimburile fiind asigurate de aceiași doi reabilitatori, în plin sezon aceasta însemnând minim 17 până la 20 de ore de activitate zilnică, cea mai mare parte fiind destinată hrănirii drepnelelor, tratamentelor medicale, recuperării fizice, training.

Dat fiind faptul că drepnelele sunt specie aparte în reabilitarea de păsări sălbatice cu toate nevoile lor specifice enumerate mai sus, nu se poate acționa precum la alte specii sălbatice prin rotirea de voluntari, trebuie evitată intruziunea umană, nici nu poate fi vorba despre ‘’vizite’’ (este centru de reabilitare sălbăticiuni nu cabinet veterinar, nu grădină zoologică sau sanctuar) drepnelele având nevoie vitală de profesionalism, constanță, igienă strictă, intimitate.

Echipa de voluntari este deja formată  (biologi, voluntari cu alte profesii de bază dar care au cunoștințe legate de păsări sălbatice și se implică și în alte acțiuni de voluntariat legate de mediu). Aceștia ajută la activități consumatoare de timp precum asigurarea cantității zilnice de hârtie prosop de bucătărie tăiată pentru dimesniunile cutiilor folosite pentru drepnele, pentru fluidizarea activității de reabilitare, spălarea și dezinfectarea periodică a cutiilor folosite pentru drepnele, preluarea acestora, etc. Deși teoretic ar fi ideal, în momentele sezonului de vârf când în Centrul de reabilitare a drepnelor numărul de pacienți staționari depășește suta de exemplare (media ultimelor sezoane fiind între 120 – 160 exemplare/loc), să existe voluntari învățați să hrănească sau să suplinească activitatea de training, având în vedere echilibrul mental al drepnelelor aflate în grijă, coerența urmăririi programului de îngrijire strict, încă nu vom apela la o așa implicare directă. Este de preferat pentru aceste păsări sălbatice extrem de inteligente și fragile ca un contact direct cu ele în activitatea de reabilitare să fie asigurat de cât mai puține persoane (în cazul Centrului nostru de către doi reabilitatori prezenți 24/7, dintre care unul singur poate asigura, spre exemplu, hrănirea tuturor exemplarelor zilnic, după un program de hrănire pentru fiecare vârstă, condiție), pentru a avea o continuitate în reabilitarea directă din primele secunde ale admisiei în Centru până la eliberare.

Fiecare drepnea admisă are o fișă complexă în care sunt trecute toate informațiile (unde, în ce situație a fost găsită, daca a fost hrănită sau nu înainte, dacă a avut tratamente anterioare, diagnostic, tratamentele primite în Centru, dacă are probleme de penaj,  ș.a.m.d.).  Pe cutiile de cazare sunt trecute pe un card individual numele exemplarului, data intrării, localitatea unde a fost găsită, și o serie de doturi colorate pentru diversele tratamente aplicate, în special necesarul de vitamina B complex s.c., tratamente, chiar dacă sunt scrise și în fișe, pentru fluidificarea activității de reabilitare.

Camera propriu-zisă în care sunt cutiile de cazare a drepnelelor aflate la reabilitare.

Igienă strictă

La orice contact cu pacientul – drepnea mâinile sunt riguros dezinfectate, fie că este vorba despre manevarea lor pentru acordarea de îngrijiri medicale, fie că este vorba de hrănire, de preluat pentru camera de exerciții, eliberare, ș.a.m.d! Drepnelele știu instinctiv că de sănătatea penajului depinde viața lor așadar își vor curăța frecvent penajul. Hrana întinsă pe penaj, mâini nespălate și nedezinfectate, cazare improprie, înseamnă bacterii și fungi ingerate și astfel compromiterea stării de sănătate a păsării sălbatice.